Kuchnia polska ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na formę kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różnorodne ceremoniały, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najważniejszym oraz w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma naprawdę dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest smaczna oraz sycąca.