Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (które są niezmiernie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak sztampowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film