Dziś skupiamy się na tym, co jemy – wybieramy artykuły coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy konsumowaliśmy wszystko w bezgranicznych liczbach już minęły – czas na zdrowe jedzenie oraz naturalne artykuły. Z tego powodu coraz to częściej też poszukuje się zastępników w kuchni. Sól oraz tłuszcz pozostaje do głębi odsunięty od jadłospisu a artykuły dosyć ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. Wielokrotnie zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem albo kaszą. Mają one identycznie wiele produktów odżywczych, ale organizm najzwyczajniej w świecie znosi je o wiele przyzwoiciej. Kapitalnym przykładem porządnego produkty jest kasza jaglana, która dawniej gościła na stołach niezmiernie wielokrotnie a teraz niestety została zapomniana.
sałatka z kaszą jaglaną i łososiem
Na szczęście coraz więcej ludzi lubi jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej właśnie kaszy. Dlaczego? Czym ona różni się od standardowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż odpowiedź na to zapytanie jest niesłychanie łatwa – kasza jaglana to całkiem inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, bo są to nadzwyczaj delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją trochę inaczej niż tradycyjną, słynną nam kaszę, bo nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie żąda nieco więcej czasu ale jest tego godne, bo wrażenia smakowe są faktycznie fajne. Z jakiej przyczyny niemniej jednak powinniśmy zaintrygować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana posiada niezmiernie wiele należytych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny artykuł czy też trudno jest je odnaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest niezwykle poprawnym źródłem niezmiernie wielu witamin z grupy B, lecz nie jedynie, dostarcza bowiem również witaminy z grupy E, jakie niesłychanie poprawiają pamięć i koncentrację a również wiele cudownych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest nadzwyczaj bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak oznaczane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą reprezentuje? To pierwszorzędny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to również kasza bardzo odżywcza oraz w głównej mierze lekkostrawna, dlatego nadaje się dla chorych oraz bezsprzecznie dla dzieci, jakim wbrew pozorom właściwy przyrządzona powinna niezmiernie smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik nieczęsto spotykany wobec tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry i zapobiega odwapnianiu kości.