Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w Polsce najczęsciej spotykany typ restauracji. Cenimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, pożywne i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej jemy pizze. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci degustują rzadsze dania – risotto, polentę i desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria stosuje włoskie produkty, czy w karcie są też mniej popularne włoskie potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność i jedzenie z wielu zakątków Włoch. W dobrej restauracji znajdziemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .
Dobre wina włoskie
Żadna szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Posiłek we włoskim stylu z całą pewnością powinien zawierać również wino. Lampka czerwonego wina to dla Włocha typowa praktyka. wysokiej jakości dania włoskie Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być postrzegana jako klasycznie włoska, powinna posiadać bogatą kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wahania warto odwiedzić restaurację, która umie podać nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film