Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród szerokich opcji, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość smaków, kolorów i duża dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne jedzenie włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. włosi gotują Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film